صافی کف پا
صافی کف پا عارضهای است که در آن بیماران فاقد قوسهای استاندارد درکف پا هستند. قوسهای موجود در کف پا نیروهایی که از طرف زمین به بدن اعمال میشود را کاهش داده و اجازه ورود نیروهای وارده را به بدن نمیدهند. اما در افرادی که با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند میزان زیادی از این نیروها به دلیل فقدان قوس پا به سمت بدن اعمال شده و در دراز مدت میتواند منجر به بروز عوارض زنجیره وار در تمام مفاصل بدن خصوصاً ستون فقرات گردد. این عارضه، عموماً مادرزادی بوده و به نام نرمی مفاصل نیز معروف است. در ادامه مطالب با سایت ما همراه باشید تا با یک دیگر به تحلیل و بررسی این عارضه بپردازیم.
بی شک پا یکی از مهمترین اعضای حرکتی و تحمل وزن میباشد و وجود عارضه در این عضو مهم موجب اختلال در حرکت انسان می شود. از آن جا که جرکت عامل زندگی بوده و اختلال در این عضو می تواند روند طبیعی زندگی را تا حد زیادی مختل نماید. پس وظیفه خود دانسته تا شما را با این مشکل و طرز استفاده از وسیله درمانی آن آشنا سازیم. امید است با رعایت نکات ذیل و آگاهی از این عارضه تاثیر بسزایی در تسریع روند درمانی شما گذاشته باشیم.
کف پای صاف و انواع آن FLAT FOOT
عدم وجود قوس طولی و عرضی در کف پا به دلیل وجود عوامل متعدد مانند چرخش اندام پایینی به بیرون, نزدیک بودن زانو ها به یک دیگر, وجود بیماری های عصبی مانند مننگو میلوسل,پولیو میولیت و غیره ممکن است عارض شود. وجود صافی کف پا در کودکان به سه شکل متغیر, انقباضی و ثابت تظاهر میکند و در بزرگسالان بیشتر به شکل متغیر است.

الف – کف پای صاف متغیر
این عارضه در اثر خاصیت ارتجاعی بیش از حد رباط های نگهدارنده استخوان ها بوجود می آید، این بیماری معمولاً ارثی است و در این عارضه قوص کف پای فرد در حالت نشسته و خوابیده کاملاً طبیعی ولی هنگامی که فرد می ایستد پاشنه پا به خارج چرخیده و پا در وضعیت چرخیده به خارج قرار گرفته و قوس طولی پای بیمار مشهود نیست.
معمولاً کودک هنگام راه رفتن پا را به خارج می چرخاند و در سنین بالاتر از خستگی پا، درد کف پا و ساق شکایت می کند و پاشنه کفش کودک در طرف داخل بیشتر از معمول سائیده می شود.

ب- کف پای صاف ثابت
این عارضه به سبب متمایل شدن سر استخوان قاپ به سمت پایین و تغییر شکل آن بوجود می آید، کودک اغلب از خستگی پا، درد کف و ساق پا پس از فعالیت های روزانه شکایت دارد. عدم قوس کف پایی در همه حالت (نشسته، خوابیده، ایستاده) کاملاً مشهود است. استفاده از کفش طبی با کفی سفت و وجود قوس طولی سخت در کفش از عوارض این بیماری جلوگیری می کند. البته اگر این عارضه شدید باشد شخص بایستی مورد عمل جراحی قرار بگیرد.

کف پای صاف انقباضی
این عارضه غالباً در نوجوانان دیده میشود و معمولاً در هر دو پا نیز می باشد، در این عارضه فرد پا را به خارج می چرخاند و علت اصلی آن وجود پل استخوانی بین استخوان های مچ می باشد؛ قوس کف پا در هیچ حالتی در پا دیده نمی شود ولی پل استخوانی در رادیولوژی کاملاً مشهود است؛ استفاده از کفش طبی یا کفی با قوس طولی به تسکین درد بیمار کمک می کند.

کف پای صاف در بزرگسالان
شایع ترین کف پای صاف در بزرگسالان کف پای صاف متغیر است که در اثر افزایش وزن، ایستادن به مدت طولانی، کم شدن قدرت عضلانی و عدم استفاده از کفش با استحکام جهت نگهداری از پا می باشد. قوس طولی در هیچ حالتی مشهود نیست و بهترین درمان استفاده از کفش طبی و ورزش هایی است که برای کودکان با این عارضه در قسمت (ب) ذکر شد.

طریقه استفاده از کفی طبی
1- از کفی خود داخل کفش های مقاوم و بند دار استفاده کرده و دقت نمایید که کفش با کفی داخل آن کاملاً اندازه پای شما باشد
2- دقت نمائید که قوس های کناری و جلوئی تعبیه شده در کفی در محل خود زیر پای شما قرار گرفته باشد
3- ممکن است قوس ها تا چند روز به شما در حال رفتن احساس ناخوشایندی دهد ولی این مسئله بزودی برطرف میگردد.
4- ورزشهای آموزش داده شده را حتماً به صورت روزانه انجام دهید.
5- برای بررسی تاثیر درمانی کفی روی پای شما لازم است هر سه ماه یکبار مرکز مراجعه و معاینه گردد.

درمان کف پای صاف
جهت درمان از کفی طبی با قوس طولی و کفش طبی با ساپورت استفاده می شود، علاوه بر آن ضروری است فرد نرمش های مانند ایستادن روی کناره بیرونی پا، راه رفتن روی پنجه پا و سعی در برداشتن وسایل کوچک مانند توپ پینگ پنگ و قلم از روی زمین توسط انگشتان پا اقدام نماید.